Sátnegirji app

Nu lanserar Ravda Lágádus sin ordboksapp Sátnegirji, som bygger på Mikael Svonnis ordbok från 2013. Det är den första nordsamiska ordboksappen för mobiltelefoner. Den har en svensk-nordsamisk del och en nordsamisk-svensk del och kan laddas ned från AppStore och Google Play kostnadsfritt.

– Jag hoppas och tror att många nu kan använda appen i skolan och i sitt arbete utan att behöva ha ordboken till hands och att detta har betydelse för språkanvändningen, säger Mikael Svonni, ordförande i Ravda Förlaget.

Sátnegirji är den första ordboksappen för nordsamiska, den är baserad på Mikael Svonnis populära ordbok från 2013. Det är Mattias Wångblad och Jon-Henrik Svonni som har tagit fram apparna.

– Jag och Mattias har utvecklat apparna så som vi själva hade velat att de skulle se ut. Det viktigaste har varit att de ska vara lättanvända och att det ska kännas intuitivt hur de fungerar, säger Jon-Henrik Svonni.

Appen kommer finnas tillgänglig gratis både för iPhones och de mobiltelefoner som använder Android.

– Vi har valt att lägga ut appen gratis, eftersom vi ser det som en investering för framtiden, och vi tror att detta kan göra det enklare för många att läsa böcker på nordsamiska. Nu har vi dessutom en plattform att bygga vidare på, där vi visar att vårt förlag finns och vi kan också tipsa om våra böcker, säger Mikael Svonni.

I appen ingår samma information som i ordboken. En stor fördel med denna app jämfört med andra mindre omfattande ordlistor är att de svenska orden anges med böjningsändelser, så att man får information om hur orden böjs. Dessutom anges det i många fall exempel på flera betydelser av ordet, t.ex. ordet ”springa” har tjugo olika exempel på användandet. Substantivet ”ren” har förutom den vanligaste betydelsen ’boazu’ mer än 20 exempel, som har att göra med beteckningar på horn och hårfärg.

– Det känns verkligen roligt att vi nu har kunnat utveckla och ge ut den här appen. Vi är själva väldigt nöjda med hur den är utformad och det ska bli spännande att se vilket mottagande den får, säger Mikael Svonni.

Länkar

Ladda ned appen Sátnegirji via AppStore
Ladda ned appen Sátnegirji via Google Play